STARTSIDA

Poolen 2012

Avtäckningen

Presenningen låg på till mitten eller början av maj, jag kommer faktiskt inte ihåg när vi tog bort den. Men vad som då mötte oss var en bedrövlig syn! På botten låg ett tjockt lager svarta eklöv, man såg inte botten den var helt täckt. Lövsilen i bräddavloppet var helt igensatt av löv, ja, den hade faktiskt spruckit av suget från pumpen. Jag fick senare beställa en ny från J&F fritid, som levererat poolen. Vattnet var grönt, men genomskinligt. Dumt nog tog jag ingen bild av eländet, utan började direkt att ösa upp löven med lövhåven. Bilden till vänster är från 28 maj och visar tillståndet efter det att jag tagit bort löven.

Pump och sandfilter

Efter sju mödor och åtta besvär och ytterligare en beställning från J&F hade jag äntligen fått ihop pool, pump och sandfilter. Det visade sig att det enda sättet att få fast slangen var att skruva loss kopplingen från bräddavloppet, baxa på slangen där och sedan skruva på kopplingen igen utan att slangen lossnar men tillräckligt för att hålla tätt. Helen måste vara med och snurra på slangen. Insprutningen till poolen behövde också längre slang, men efter alla problem med bräddavloppet insåg jag att det skulle aldrig gå att byta slangen där. Enda chansen var att skarva den. Men att hitta ett skarvrör var inte lätt. Jag fick åka till en rörläggare, Comfort tror jag det var, och där hittade man ett 35 mm kopparrör, som jag lindade med lite silvertejp (!) och skarvade till en bit slang som redan fanns. Se bild till vänster.

Det blev bättre och bättre och till sist var det badbart, sånär som på att temperaturen var alldeles får låg. Den låg kring 17°. Även om det var solsken så blev det inte riktigt varmt. Men till sist var temperaturen uppe i 18° och då badade vi! Lite kallt som synes, men ingen tillstymmelse till klorsmak eller dito doft!

Både Helen, Jonas (hennes son) och jag badade i poolen. Jonas var faktiskt först, han smög i utan att vi andra märkte det. Och då måste ju både jag och Helen bada!


När ett av Helens barnbarn (Elin) hade sitt treårskalas hos oss blev det ju en massa ballonger. Dessa slängde Helen i poolen och så skulle vi lägga dem i ena ändan. På bilden till vänster är Helen på ballongjakt...

Solfångare

Nu var ju problemet att om jag lossnade slangarna där de låg på marken så skulle några tusen liter vatten rinna ut och det ville jag ju inte! Så ett rep för att hissa upp eländet och med extra rep kring slangen som går till poolinloppet. Senare insåg jag att slangen från filtret också måste säkras; det är de båda slangarna som går till höger i bild.

Däremot var en av ventilkopplingarna fortfarande inte tät och jag hann orkade inte greja mer med det, utan riggade upp en gammal badmadrass så vattnet som läckte inte skulle underminera poolen utan rinna ut på gräsmattan istället. Man ser konstruktionen på bilden till vänster.

De som känner mig vet att jag är väldigt envis. Vi måste ju få stopp på algerna och då måste vi ha fungerande cirkulation. Alternativ tömma poolen, men det var lite tidigt. Men så såg jag solbubblor (se bild tv.) hos Harald Nyborg och såg på förpackningen att man rekommenderade tre seriekopplade bubblor till en pool av vår storlek. Efter lite funderade skaffade jag en nästa dag, kopplade in den (vilket gick väldigt lätt! Man hade mycket bättre kopplingar än J&F hade). Jag körde igång och den fungerade klanderfritt. Efter lite chockklorering så blev vattnet fint. Och den 19:e aug var temperaturen uppe i 19° och jag kunde än en gång bada! Få se om det blir fler gånger…



9 Aug 2012 at 21:25

Till huset i Tärby hörde en pool. På mäklarbilden på nätet såg det väldigt inbjudande ut, se bild till vänster. Klart fint vatten,varmt och skönt! Visserligen är jag väl inte längre någon badfantast och swimmingpooler med klor brukar jag inte alls gilla. Men nu fanns den här och vi såg fram emot att kunna ligga och plaska i 25° vatten och må riktigt bra.

När vi hösten 2011 var och tittade på huset första gången tog jag en massa bilder, men inte på swimmingpoolen av någon outgrundlig anledning. Men den såg väl inte speciellt märkvärdig ut antar jag.

När vi hade köpt huset var det besiktning av huset. Helen var därute (i november tror jag) och tog även en del mått vi behövde för att kunna planera möbleringen. Det fanns då tydligen rätt mycket löv i poolen men ägaren lovade att ta bort dem. Vet inte om han gjorde det men nästa gång jag såg poolen var den 29 januari 2012 då vi var därute för att ta en del ytterligare mått. Då såg den ut som på nästa bild. Inte mycket att se på, men förre ägaren berättade att den var en enda stor isklump under täcket. Han berättade att för att inte poolen skulle gå sönder hade han lagt i 12 pet-flaskor med sand i för att ta upp isens utvidgning. Det tyckte jag var smart och beundrade förre ägaren för att han tänkt till ordentligt! Men sedan hittade jag tipset på pooltillverkarens hemsida.

När vi flyttade in i mars var snön smält och det låg en stor pöl med vatten ovanpå den svarta presenningen som hade täckt poolen under vintern. För att inte detta smutsiga vatten skulle komma ner och förorena det rena och fina vattnet i poolen så tömde jag ut det mesta av det med hjälp av en spann i ett snöre. Jag slängde ut spannen i vattnet på täcket och drog sedan in den i snöret. Men så pratade vi med förre ägaren och han menade att det var ju rent regnvatten och att det var hål i presenningen så det var redan blandat.

Det var emellertid inte bara vattnet och det som fanns i det som bekymrade mig utan det var placeringen av pumpen och sandfiltret. De var nämligen ursprungligen placerade under pooldäcket. Jag insåg genast att jag inte skulle klara av av krypa in därunder, baxa dit det 50 kg tunga sandfiltret och så koppla hop alla slangar i det trånga utrymmet. Så jag tänkte mig att flytta ut dem utanför poolen, gräva en grop där så de kom ner en bit och sedan köra igång. Men jag visste inget om pooler, sandfilter, pumpar eller pool-kemi, så jag var ganska villrådig. Därför tog jag med mig några bilder och åkte iväg till Folkpoolen, som hade ett kontor i Borås. Jag visade bilderna för en försäljare där och han började genast rabbla en massa obegripliga saker: Chockklorera, algmedel, klarmedel, flockning. Men min idé att flytta ut pump och sandfilter menade han skulle fungera. Av min uppsyn slöt sig försäljaren till att det nog behövdes bättre artilleri och föreslog att jag skulle anlita en pooltekniker. Det skulle kosta ca 2500 kr för att starta poolen, som han uttryckte det samt en del kemikalier dessutom. Jag samtyckte gladligt och deras tekniker skulle ringa till mig och beställa tid. Men inte fan ringde han… Trots att jag ringde dit och frågade. Så Folkpool har jag inget större förtroende för.

Däremot dök det upp en hjälp från helt oväntat håll. Min svärson in spe, Daniel, visade sig ha varit med och installerat pooler i Skåne och hade vissa erfarenhet av det. När han och Charlotte kom upp inför vårt bröllop den 23 juni så kröp han in under däcket och vi tog reda på vilket av de tre eluttagen där som gick till kontakten inomhus och vi räknade ut hur lång slang jag behövde. På bilden till vänster ser man el-uttagen och slangen som kommer från bräddavloppet och som ska gå till pumpen. Efter bröllopet tog jag itu med poolen på allvar. Jag kom på att jag kunde lägga två plankor från gropen jag grävt till pump och filter och sätta mig på dem. På så sätt kom jag åt att jobba med utloppet från bräddavloppet. Jag beställde 10 m slang från J&F fritid, som hade levererat poolen. Under tiden hade jag läst in mig på poolinstallation, filterkopplingar och pool-kemi. På Rusta hittade jag en utmärkt översikt och insåg att det skulle kanske gå att få ordning på poolen.

Till sist vi fick ihop det och skulle provköra. Helen stod därinne och skulle starta, jag sto därute och kollade så inga slangar lossnade. Men motorn bara brummade, inget hände! Den hade helt enkelt bränt hop när den stått och försökt suga ner en massa eklöv!Så det blev ny pump (3 000 kr!) och så nya kopplingar. Såg ett tips på nätet att man kunde sticka ner slangen i varmt vatten så den blev mjukare och lättare kunde krängas över kopplingarna. Fattar för övrigt inte varför man kan göra kopplingarna enklare, det är stort sett omöjligt att få det alldeles tätt!

Vattenrening

Poolen såg nu ut som på bilden till vänster. Löven hade jag fått bort, men istället fanns det en massa andra växter och konstigheter. Faktiskt också djur som simmade omkring där! Men installationen av ny pump lyckades och vi fick äntligen vattnet till att cirkulera. Pool-kemin började med chock-klorering enligt bruksanvisningen på paketet, men det hjälpte inte. Nytt försök med resultat att vattnet blev grumligt och ogenomskinligt. Nu såg man inte botten längre utan allt var bara en grön soppa! Men man kunde skymta något mörkare på botten på vissa ställen.

Pump och filter tålde inte vatten (!) de skulle förvaras torrt stod det i bruksanvisningen. Så jag byggde ett tak över dem och satte provisoriskt upp två presenningar vid sidan, så regnet inte skulle blåsa in. Jag förankrade taket med en tvärslå nertill och vinkeljärn upptill. Det går att ganska enkelt ta bort den för service på pump och filter. Det visade sig vara en bra konstruktion, för den klarade en rätt häftig storm då vi var bortresta!

På bilden till vänster ser man poolen, då detta var gjort. Verkligen inte inbjudande! Jag chockklorerade, tillsatte klarmedel, justerade PH (det gjorde jag först) men inget hjälpte! Det enda jag inte gjorde var att tillsätta algmedel. Jag hade köpt teststrips, hade tidigare testpiller, köpte en Ph- och klormätare och fick tr olika värden! Sedan fanns det fritt klor och bundet klor och jag visste inte riktigt vad jag mätte.

Jag hittade en massa sidor på nätet där man visade och diskuterade olika aspekter kring pooler. Men ingen kom med något vettigt tips. Tills sist mailade jag J&F, skickade med en bild och fick tipset att chockklorera med två eller tredubbel dos. Gjorde det och efter någon dag kunde man skymta något blått i allt det gröna!

Problemet nu var att få upp temperaturen och vi bestämde att att investera ytterligare ca 3 000 kr i att installera solfångare. Notera att själva solfångaren fanns redan, det som behövdes var slangar, en ventil för att reglera hur mycket som gick genom solfångaren plus lite slangklämmor! Ja och så dränkbar länspump för att kunna sänka nivån i poolen tillräckligt mycket då ventilen skulle installeras mellan filter och poolinlopp. Men detta skulle inte bli alldeles enkelt!

Vi tänkte göra det provisoriskt nu i höst och sedan försöka få ihop det bättre nästa år. Solfångaren var en massa smala slangar, som var inbäddade i en gummimatta och med anslutningar i ändarna. Jag anslöt de två långa (10 m) svarta slangarna jag beställt från J&F.


Slangarna skulle kopplas hop via en trevägsventil som reglerar hur stor del av vattnet som ska gå genom solfångaren. På bilden till höger ser ni hur min första sammankoppling såg ut. Själva ventilen kom i sex delar som skulle skruvas ihop med gängtejp för att bli tät. Slangarna var det ett elände att få på, men jag kom på att med en värmepistol kunde jag försiktigt värma dem så de blev mjuka och då blev det lättare att kränga på dem. Dags för provkörning! Som visade att dels slanganslutningarna läckte som ett såll, dels att sammanfogningen av ventilen läckte även den som ett såll, plus att solfångaren hade ett hål på en av slangarna!

Men hur skulle jag göra med solfångaren? På bilden till vänster ser man att slangarna sitter fast på små piggar.Hålet var precis efter en sådan pigg. Ett tag funderade jag på att klippa av hela skiten efter piggarna och trä om det på nytt, men insåg att det var ett alldeles för stort jobb! Efter en del funderade kom jag på att sätta en tjock skruv, dels i slangen, dels i piggen. Det höll inte helt tätt, men tillräckligt.

Dagen därpå åkte jag till Lund men nästa dag lyckades jag täta kopplingen och körde igång igen. Upptäckte då ännu ett läckage på solfångaren!!! Och dessutom börjar det växa alger i vattnet, som skiftar alltmer i grönt! Dags för chockklorering och sedan poolstängning! Nya tag nästa år!

Det blev inte fler gånger, men vi har bestämt att installera en värmepump tills nästa säsong så vi kan ha en temperatur på 20-25° från maj till september. Det kommer jag att berätta mera om då. Nu är det bara att berätta om att poolen stängdes 13-14 oktober. Temperaturen i vattnet var nere i 7°. Jag backspolade filtret, satte det sedan på "waste" och lät en massa vatten rinna ut från inloppet. Jag rengjorde botten med en dammsugare jag köpt för 39 kr på rea. Den fungerar så att man ansluter en vanlig vattenslang till den och då vattnet sprutar ut så sugs skräp upp från bottnen och fastnar i en nätpåse. Mycket lättare att handskas med än den dammsugare som hör till och som kopplas till bräddavloppet.

Jag använde en dränkbar länspump för att ytterligare sänka vattennivån och sedan lade jag och Helen över vintertäcket. Dessförinnan hade jag lagt in några pet-flaskor med sand och jag ska lägga i ytterligare. Detta gjorde vi på lördagen, då det var fint väder. På söndagen skulle jag montera ner slangarna och då regnade det och var kallt som attan. Jag fick dock isär det hela, förutom att jag råkade bryta sönder en koppling mellan slang och filter. Den kan dock ersättas. Men de långa svarta slangarna var så kalla att det inte gick att rulla hop dem. Planerar dock göra det helgen 20-21 för då ska det bli varmare. Så med detta säger jag tack för i år!







© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012