Resa till Turkiet mars 2014Stort sett samtliga dagar började väldigt tidigt, det var ibland väckning vid sex-tiden. Per, som är en inbiten sjusovare var lite orolig för detta, men det gick bra. De gamla långpendlartakterna satt i. Vädret var omväxlande, när vi åkte buss och skulle besöka ställen inomhus var det solsken, när vi skulle vandra utomhus regnade det. Maten var enahanda: Kyckling! Ibland fick man  nån sorts dolmar och en gång en röd korv i tomatsås, samma som baked beans ligger i. Inlgda grönsaker fanns det massor av, färska också men dem skippade vi av risk för magsjuka. Vi drack bara flaskvatten, borstade till och med tänderna med det och vi klarade oss båda från magsjuka. I vår grupp var det bara en person som blev sjuk, medan i en annan grupp, som åkte med samma plan från Göteborg, var det en handfull som var sjuka och spydde på hemresan. I övrigt fanns det massor av sötsaker till efterrätt. Vi blev lite trötta på maten till slut och tog bara en gång. Dryck var antingen öl eller vin, dvs Helen drack öl och Per drack vin ibland. Första gången smakade vinet som terpentin, men de andra gångerna var det bättre. Efter maten kom busschauffören och sålde Raki för 4 lira (12 kr). Han kallade det för medicin och det gjorde nog nån sorts nytta så äckligt som det var!

Resan var mycket väl organiserad, både på det ena och andra viset. Det fanns t.ex. ingen toalett i bussen så efter ungefär 1,5 tim stannade vi på något ställe för toalettbesök.  Där var alltid välorganiserad försäljning av nypressad apelsinjuice, te, nötter, kläder och kryddor. Försäljarna erbjöd högljutt sina varor, men sprang i varje fall inte efter en. Vi åt lunch på utvalda ställen, påminnande om skolbespisningar och med kapacitet på 5-600 personer. Vi brukade alltid vara först i vår buss, helt enkelt för att vår guide gav oss mindre tid på toabesöken. 30 min istället för 45. Chaffisen körde väldigt lugnt, sakta och jämnt. Så det var behagligt.

Vi åkte med två små väskor, som i princip var handbagage. De var rejält fulla från början och det var dumt. För man handlar alltid en massa på resan och då är det gott att ha ngt att stoppa det i. Man ska ha skor som fungerar på grusvägar och ganska vattentäta också. Det blir en del gående, men inte värre än att till och med en 80-årig dam klarade av det. En i vår grupp hade reumatism och använde rollator. Det fungerade också. Själv hade jag (Per) de första dagarna ett par stadiga vandringsskor, men de klämde så att jag därefter bytte till foppatofflor. Det fungerade utmärkt. Jag tog en del filmer på resan. Du kan ladda ner en sammanställning här. Men det är en film som laddas ner och den är på lite över 600 MB så det tar en stund om du inte har snabb internetuppkoppling.

Det var charterresa, så vi måste där två timmar innan planet gick. Första timmen gick åt till att stå i kö. Vi ville båda sitta på ytterplats och det gick bra, vi kom på 10 raden ner och 8:e raden tillbaka. Tydligen fyller man planet bakifrån. Sedan var det säkerhetskontroll och så upptäckte vi att man kunde köpa sprit eftersom vi åkte utanför EU. Så det blev en halv flaska Ballantines för 95 kr. Den varade hela veckan.

Vi tog sammanlagt ca 2 000 bilder, Per 1 500 och Helen 500. På underliggande sidor visar vi ett urval av dessa, med lite kommentarer. De är ordnade i tidsföljd. Klicka på bilden så ser du den i större skala och det finns en liten förklaring till den undertill


© Per Flensburg 2015